Järkeistä harjoittelusi

24.07.2023

Rasitusvammataustaisena tiedän, että on tärkeää ymmärtää levon merkitys, sekä on tärkeää selvittää juurisyitä, mitkä ovat johtaneet rasitusvamman syntymiseen. Ennen kaikkea tärkeintä on hallita kokonaisuus ja huomioida kaikki sen osa-alueet, jotta asettamasi tavoitteet saavutetaan. Kokonaisuus ratkaisee.

 Harjoittelun ohella ravinto ja lepo ovat kaikki yhtä tärkeitä osa-alueita. Jos näistä osa-alueista jokin ei ole kunnossa, niin sitä ei voida korvata pienillä yksittäisillä teoilla tai varsinkaan painottamalla jotain osa-aluetta entistä enemmän. Ta­voit­teel­li­ses­ta har­joit­te­lus­ta ei tarvitse tinkiä, kunhan muistaa, että pa­lau­tu­mi­ses­ta ja levosta ei saa tinkiä ja har­joit­te­lun jaksotus on tärkeää myös ke­hit­ty­mi­sen kannalta.

Jos et koskaan ole saanut rasitusvammaa, olet onnekas mutta muista, että omia rajoja koettelemalla niitä ei kannata hankkiakaan. Harjoitteluvuosien karttuessa ja juoksukokemuksen lisääntyessä, toivottavasti ymmärrät viimein tämän. Ei ole järkeä tahkota 100 kilometrin viikoittaisia juoksukilometrejä vain sen määrän takia. Tavoitteelliselle kuntourheilijalle se ei ole tarpeellista. Voin sanoa, että harmittaa vietävästi, kun rasitusvamma estää juoksuharjoittelun, joudut muokkaamaan tavoitteitasi sen vuoksi. Älä siis pelaa uhkapeliä testaamalla omia rajojasi vaan harjoittele laadukkaasti ja järkevästi. 

Kun harjoittelu ohjelmoidaan huolellisesti, pidetään huoli riittävästä palautumisesta, ja vältetään turhia riskejä, ne ovat avaintekijöitä kivuttomiin juoksukilometreihin. Jos olet epävarma, onko harjoittelusi tavoitteidesi kannalta asianmukaista ja järkevää, ota silloin yhteyttä asiantuntevaan valmentajaan, jonka kanssa koostatte sinulle tavoitteidesi mukaisen ja elämäntilanteesi huomioivan juoksuohjelman. Yksi ohjelma ei sovi kaikille, siksi ilmaiset nettiohjelmat eivät ole tavoitteelliselle kuntourheilijalle oikea ratkaisu. Älä pihistele väärissä paikoissa. Satsaa ennemmin oikeanlaiseen harjoitteluun, sitä kautta tavoitteetkin saavutetaan järkevästi ja asianmukaisesti.